Billigastelavtal.com » Bästa elavtalet

Bästa elavtalet

Att hitta det bästa elavtalet för dig och ditt hushåll är ingen enkel uppgift. Därför så har vi skapat denna sida där vi tar fram de bästa elavtalen åt dig. Vi jämför elavtalen utifrån många olika faktorer som avgifter, kundnöjdhet och mycket mera åt dig.

  1. Fortum
    Fortum logo
    • 100% fossilfritt
    • Billigast
    • Störst i Sverige
    Månadsavgift: 39 kr
    Uppsägningstid: 2 mån
  2. Skellefteå Kraft
    Skellefteå Kraft logo
    • Sveriges bästa kundtjänst
    • Alltid 100% förnybar el
    • Beställ online snabbt
    Månadsavgift: 49 kr
    Uppsägningstid: 1 mån
  3. Tibber
    Tibber logo
    • 100% fossilfri el
    • Bästa erbjudandet
    • Nöjdaste kunderna
    Månadsavgift: 39 kr
    Uppsägningstid: 1 mån
  4. Telge Energi
    Telge Energi logo
    • Timpris utan påslag
    • Hjälper dig byta bolag
    • Bra omdömen
    Månadsavgift: 49 kr
    Uppsägningstid: 1 mån
  5. Cheap Energy
    Cheap Energy logo
    • Låga avgifter
    • Timpris
    • 100 % förnybar el finns
    Månadsavgift: 0 kr
    Uppsägningstid: 1 mån
  1. Cheap Energy
    Cheap Energy logo
    • Låga avgifter
    • Timpris
    • 100 % förnybar el finns
    Månadsavgift: 0 kr
    Uppsägningstid: 1 mån

* Elpris och månadskostnad är uppskattad med hänsyn till din valda förbrukning per år. Formeln som används är genomsnittlig elpris (Nord Pool) och påslag plus årsavgift genom din årsförbrukning. Elpris kr per kWh och månadskostnad pris per månad.

Vilket är det bästa elavtalet 2024?

Så vilket är det bästa elavtalet? Det bästa elavtalet 2024 är Fortum med deras rörliga elavtal som har en månadsavgift på 49 kr och ett påslag på 5,90 öre/kWh. Första året får du dock ett erbjudande som gör att årsavgiften är kostnadsfri och du sparar därmed 588 kr.

5 bästa elavtalen just nu

För att du ska få mer information och kunna se vilket som är det bästa valet för dig så har vi samlat de 5 bästa elbolagen nedan.

Fortum

Fortum har vi utsett till det bästa elavtalet just nu och det finns många anledningar. Till att börja med så är det elbolaget med överlägset flest kunder i Sverige och troligen hade inte över 850 000 kunder valt Fortum om de inte var riktigt bra.

Men de har också ett rörligt elavtal med låga avgifter och en riktigt bra kampanj. Månadsavgiften är 39 kr för dig som bor i lägenhet och 49 kr för dig som bor i villa och påslaget är 5,90 öre/kWh. Under det första året behöver du som ny kund dock inte betala någon månadsavgift alls, vilket sparar dig 468 eller 588 kr.

Förutom sitt rörliga elavtal så erbjuder Fortum även fasta elavtal och timpris. Avgifterna på dessa elavtal är också schyssta och du kan välja att binda ditt elavtal i antingen 1 eller 3 år.

Fördelar:

  • Största elbolaget i Sverige
  • Låga avgifter
  • Bra erbjudande

Tibber

Tibber är ett relativt nytt elbolag som slagit sig in på elmarknaden otroligt snabbt. De grundades 2016 men var förra året elbolaget som fick flest nya kunder under året, hela 50 000 st kunder. Anledningen är att de sticker ut mot de traditionella elbolag och erbjuder modernare och smartare elavtal.

Hos Tibber kan du endast välja ett slags elavtal och det är ett timpris som följer elpriset på elbörsen. För elavtalet betalar du 49 kr per månad, vilket är en vanlig månadsavgift men du betalar inget påslag, vilket är ovanligt. Vanligtvis brukar elbolag ha ett påslag på runt 5 – 7 öre/kWh men Tibber har alltså tagit bort denna avgiften helt.

De tjänar därmed inget på att du förbrukar mer el och det bygger deras affärsidé på, att istället hjälpa dig sänka elförbrukningen. Andra elbolag kan prata om att hjälpa dig sänka elförbrukningen, men då kommer de tjäna mindre pengar på dig. Tibber tjänar dock inte mindre pengar på att du sänker elförbrukningen utan får istället bara nöjda kunder, vilket gör de mer trovärdiga.

För att hjälpa dig sänka elförbrukningen så erbjuder de lösningar som optimerar elförbrukningen till då elen är som billigast. De har till exempel smart uppvärmning som innebär att de värmer upp huset när elen är billig eller smart elbilsladdning som är att de laddar elbilen automatiskt när elen är som billigast. På så sätt så förbrukar du billig el automatiskt med ett elavtal från Tibber.

Fördelar:

  • Inget påslag
  • Växer snabbast
  • Smart uppvärmning och elbilsladdning

Skellefteå Kraft

Ett annat stort elbolag i Sverige som du troligen hört talas om är Skellefteå Kraft. De kommer ofta upp när det pratas om bästa elavtal och det är inte konstigt.

Skellefteå Kraft har fyra olika elavtal att välja mellan och det är rörligt, fast, timpris eller vintersäkrat elavtal. Allra vanligast är dock de rörliga och fasta elavtalen hos Skellefteå Kraft och ska du ha timpris får du välja till tillvalet timme för timme på ett rörligt elavtal. Avgifterna för det rörliga elavtal är 45 kr i månadsavgift och 6 öre/kWh i påslag.

Något unikt med just Skellefteå Kraft är deras kampanj som du får tillgång till hos oss. För nya kunder på rörliga elavtal så erbjuder de nämligen fri månadsavgift och 7,5 öre/kWh i påslagsrabatt. Det unika gentemot andra erbjudanden på elavtal är att de utöver rabatt på den fasta avgiften har rabatt per kWh du förbrukar. Det gör specifikt att kampanjen är extremt förmånlig för dig som förbrukar mycket el och till exempel bor i en villa.

Utöver avgifterna så är också Skellefteå Kraft ett riktigt bra elbolag. Två exempel på detta är först och främst att de har certifieringen Schysst Elhandel. Det är en certifiering från Energiföretagen som visar på transparens och schyssta villkor mot kunder. Det andra är att de endast erbjuder 100 % förnybar el, vilket är en stor anledning till varför många väljer just Skellefteå Kraft.

Fördelar:

  • 100 % förnybar el
  • Förmånligt erbjudanden
  • Schysst Elhandel

Hur hittar du elavtalet som är bäst?

Ska du hitta det bästa elavtalet så är det mycket du behöver tänka på när du jämför olika alternativ. Samtidigt är det ett gediget uppdrag du har tagit på dig och förvänta dig att du kommer behöva granska många alternativ innan du hittar rätt. Men för att underlätta så har vi sammanställt de bästa alternativen i topplistan ovan. Nedan så tar vi också fram allt du behöver tänka på när du jämför alternativ.

Påslag

Påslag är den avgift som elbolaget lägger på spotpriset på varje kWh som du förbrukar. Vanligtvis är den mellan 5 – 7 öre/kWh men det kan vara lägre och högre också. Det är mest för dig som har en hög elförbrukning som påslaget är viktigt då det utgör en stor del av din totala elkostnad. Anledningen är att den ökar för varje kWh du förbrukar till skillnad från den fasta avgiften

Månadsavgift

Den fasta avgiften för ett elavtal är en månadsavgift och hur stor den är skiljer sig mycket mellan olika elavtal. För dig som har en låg förbrukning är månadsavgiften extra viktig då den utgör majoriteten av din totala elkostnad. Medan du med en hög elförbrukning ska prioritera påslaget över månadsavgiften.

Rabatter för nya kunder

De flesta elbolag har rabatter för nya kunder och de tävlar ofta om att ha de bästa erbjudandena för att locka kunder. Något som är mycket bra för dig som kund som ofta kan få första årets fasta avgift kostnadsfritt. Se till att elbolaget du väljer har ett aktuellt erbjudande på sina elavtal, annars går du miste om något. Du bör samtidigt se till att övriga villkor är bra så att inte elavtalet är dyrt när erbjudandet går ut.

Kundnöjdhet

Hur nöjda kunderna är hos ett elbolag är mycket viktigt då det som sagt finns en del oseriösa elbolag på marknaden. Det bästa sättet att ta reda på kundnöjdhet är antingen genom Trustpilot eller SKI:s branschundersökning. Tänk dock på att elbolag har låga betyg generellt sett och förvänta dig därför inte toppbetyg. I många fall beror det på att elpriserna har blivit dyrare, något som ditt elhandelsbolag inte kan kontrollera.

Uppsägningstid

Uppsägningstid finns i regel inte på fasta elavtal utan på rörliga elavtal och timpris. Det är perioden efter att du sagt upp elavtalet som det fortgår trots det och vanligtvis brukar det vara en månad. Att snabbt kunna säga upp ett elavtal om du inte är nöjd eller vill byta av andra anledningar är en mycket viktig faktor. Som tur är så brukar seriösa elbolag ha en kort uppsägningstid för att visa att deras villkor är bra.

Bindningstid

Bindningstid finns på fasta elavtal och är perioden som elavtalet gäller under. Det är dock något du som kund hos elbolaget väljer i samband med att du väljer ett fast elpris. Du kan däremot inte alltid välja perioden som du vill då de flesta elbolagen endast erbjuder 1 eller 3 år som bindningstid. Vi rekommenderar dig att inte välja en alltför kort eller lång bindningstid då det kan bli dyrt.

Ursprung på elen

Varifrån elen kommer är också viktigt att tänka på om du prioriterar miljön. Hos vissa elbolag så behöver du nämligen manuellt lägga till förnybar eller fossilfri el och det kan vara riktigt dyrt i så fall. Se därför till att du väljer ett elavtal som det ingår förnybar eller fossilfri el i om du vill ha det. Vill du ta det till nästa steg och se till att elen är i toppklass bör du välja el med Bra Miljöval. Det är en certifiering som säkerställer att elen inte endast är förnybar utan även hållbart producerad.

Jämförelse mellan de bästa elavtalen

I jämförelsen nedan så har vi jämfört månadsavgift, påslag och rabatt för nya kunder hos de populäraste och bästa elavtalen.

Elavtal från:MånadsavgiftPåslagRabatt för ny kund
Fortum39 eller 49 kr5,90 öre/kWh468 eller 588 kr
Tibber39 kr0 öre/kWhIngen kampanj
Skellefteå Kraft45 kr6 öre/kWhIngen årsavgift + 7,5 öre/kWh i rabatt första 9 månaderna (värde ca 1530 kr)
Telge Energi49 kr4 öre/kWh177 kr
Cheap Energy0 kr7,90 öre/kWh400 kr
Jämförelse mellan de bästa elavtalen.

Vanliga frågor

Vilket elavtal är det bästa?

Det bästa elavtalet anser vi vara Fortums rörliga elavtal som just nu har en riktigt bra kampanj. Du sparar 588 kr om du bor i villa och 468 kr om du bor i lägenhet. I övrigt så har elavtalet en månadsavgift på 39 kr för lägenhet och 49 kr för villa och ett påslag på 5,90 öre/kWh.

Hur hittar du bäst elavtal?

För att hitta bäst elavtal så måste du jämföra olika alternativ utifrån vad som är viktigt för dig. Har du en låg förbrukning och bor i lägenhet brukar den fasta avgiften vara viktig, men bor du i villa och har en hög förbrukning ska du välja ett lågt påslag istället.