Billigastelavtal.com » Elabonnemang

Elabonnemang

Ett elabonnemang är ett samlingsnamn på ditt avtal med elnät och elhandelsbolagen. Ditt elabonnemang går till viss del att påverka genom att välja ett elhandelsbolag med schyssta villkor, priser och erbjudanden. Vi har på denna sida sammanfattat allt du kan tänkas behöva veta, allt från att teckna till att avsluta.

  1. Fortum
    Fortum logo
    • 100% fossilfritt
    • Billigast
    • Störst i Sverige
    Månadsavgift: 39 kr
    Uppsägningstid: 2 mån
  2. Skellefteå Kraft
    Skellefteå Kraft logo
    • Sveriges bästa kundtjänst
    • Alltid 100% förnybar el
    • Beställ online snabbt
    Månadsavgift: 49 kr
    Uppsägningstid: 1 mån
  3. Greenely
    Greenely logo
    • Inga dolda avgifter
    • 1000+ goda omdömen
    • Sparar i snitt 1870 kr/år
    Månadsavgift: 69 kr
    Uppsägningstid: 14 dagar
  4. Kärnfull Energi
    Kärnfull Energi logo
    • Fokus på kärnkraft
    • Rörligt elpris
    • Minimerade utsläpp
    Månadsavgift: 39 kr
    Uppsägningstid: 1 mån
  5. Telge Energi
    Telge Energi logo
    • Timpris utan påslag
    • Hjälper dig byta bolag
    • Bra omdömen
    Månadsavgift: 49 kr
    Uppsägningstid: 1 mån
  6. Cheap Energy
    Cheap Energy logo
    • Låga avgifter
    • Timpris
    • 100 % förnybar el finns
    Månadsavgift: 0 kr
    Uppsägningstid: 1 mån
  7. Telinet Energi
    Telinet Energi logo
    • Inget påslag
    • Ingen avgift första året
    • Timpris
    Månadsavgift: 69 kr
    Uppsägningstid: 1 mån
  1. Greenely
    Greenely logo
    • Inga dolda avgifter
    • 1000+ goda omdömen
    • Sparar i snitt 1870 kr/år
    Månadsavgift: 69 kr
    Uppsägningstid: 14 dagar

* Elpris och månadskostnad är uppskattad med hänsyn till din valda förbrukning per år. Formeln som används är genomsnittlig elpris (Nord Pool) och påslag plus årsavgift genom din årsförbrukning. Elpris kr per kWh och månadskostnad pris per månad.

Vad är ett elabonnemang?

För att få el levererat till din lägenhet, radhus eller villa behöver du teckna ett elabonnemang (även kallat elavtal). Elabonnemanget är avtalet mellan dig och ett elbolag för att betala för elen som du förbrukar. Att skaffa ett elabonnemang är egentligen ingenting du måste göra, men det rekommenderas verkligen att välja en aktör. Om du inte väljer någon vid din flytt kommer du att få ett anvisat avtal, som i snitt är 30% dyrare. Därför rekommenderar vi att du använder dig av topplistan ovan för att hitta ett billigare alternativ. Ingen borde ha ett anvisat elabonnemang, då det är onödigt dyrt och det går snabbt och smidigt att byta. Som tur är så har du med anvisat avtal också ingen uppsägningstid och kan därmed byta när som helst.

Jämför elabonnemang

För att du ska hitta abonnemanget som passar bäst för just dig är det ett måste att jämföra olika alternativ. Nedan har vi samlat sånt som kan vara bra att ha i åtanke medan du jämför de olika alternativen. Självklart måste du samtidigt utgå ifrån vad du prioriterar och väga in de olika faktorerna olika mycket.

Månadsavgift

Den fasta avgiften för ett elabonnemang kallas ofta för månadsavgift. Avgiften ska såklart vara så låg som möjligt och det är extra viktigt för dig som har en låg förbrukning. Då den fasta avgiften är en stor del av din totala kostnad och du kan därmed spara mycket på en låg fast avgift. Normalt sett brukar en månadsavgift på ett abonnemang för el kosta dig mellan 30 – 50 kr. Men vissa elbolag har betydligt högre månadsavgift och sedan ett lägre påslag och vissa har tvärtom.

Påslag

Påslaget anges i öre/kWh och är en avgift som elbolaget tar ut per kWh du förbrukar. Den varierar kraftigt mellan olika elavtal och elbolag men normalt är ett påslag mellan 5-8 öre/kWh. För dig med hög förbrukning är det extra viktigt att du hittar ett abonnemang med låg påslag. Då det annars kommer bli dyrt, eftersom påslaget läggs på varje kWh du förbrukar.

Uppsägningstid

Det är alltid att föredra en kort uppsägningstid, då det innebär att du snabbt kan komma ut ett elavtal du inte är nöjd med. Se därför alltid till att kolla upp uppsägningstiden i förväg och leta efter ett elavtal med en kort period.

Erbjudande

Det kan vara förmånligt att välja ett alternativ som har ett bra elavtal erbjudande. Ofta får du några månadsavgifter helt gratis eller en rabatt på varje förbrukad kWh. Erbjudandet kan gälla i flera månader och spara upp ofta upp mot 1000 kr för dig. Samtidigt har nästan alla elbolag rabatter för nya kunder och därför är det inte svårt att hitta.

Omdömen från kunder

Ett tips är även att jämföra olika elbolag utifrån deras omdömen från kunder. Omdömena kan du hitta enkelt på Trustpilot, men det kan vara bra att veta att elbolagen generellt sett har mycket låga betyg. Mycket av detta beror på de höga elpriserna, vilket är något de flesta elbolag inte kan påverka.

Elursprung

Vart elen kommer ifrån är olika viktigt för olika personer. Är du en person som bryr dig mycket om miljön så kan det vara en klar fördel om elavtalet har grön förnybar el. Ibland kan det dock kosta en del extra för att det ska ingå förnybar el, men vissa elbolag har endast förnybar el.

Vilket är det bästa elabonnemanget?

För 2024 så har vi utsett Fortums rörliga elavtalet till det bästa elabonnemanget. Det har ett erbjudande med en rabatt på upp till 1200 kr och låg månadsavgift samt påslag. Fortum är även ett välkänt elbolag i Sverige som är känt för att ha nöjda kunder. Avgifterna är en månadsavgift på 39 kr och ett påslag på 4,70 öre/kWh.

Vilket som är det bästa elabonnemanget för just dig varierar dock. Du behöver inkludera många faktorer och jämföra många olika alternativ utifrån vad som passar dig. Du kan läsa mer om vad du ska tänka på för att hitta det bästa elabonnemanget för villa respektive lägenhet nedan:

Elabonnemang för villa

Har du en villa så är det högst troligt att du också har en högre elförbrukning varje år. Därför ska du välja ett elabonnemang som har ett lågt påslag, då denna avgift utgår ifrån antalet kWh du har förbrukat. Förbrukar du mer så tillkommer det alltså mer påslag och därmed blir det dyrare för dig. Månadsavgiften är istället endast en liten del av den totala elkostnaden du som bor i villa har.

Elabonnemang för lägenhet

Bor du i lägenhet är det istället månadsavgiften som är mycket viktig för att hitta det billigaste elabonnemanget. Du förbrukar väsentligt mindre el i en lägenhet och därför så utgör påslaget endast en minimal del av elkostnaden. Den fasta månadsavgiften är istället en större del och därför ska du välja ett abonnemang med låg månadsavgift om du bor i lägenhet.

Olika slags elabonnemang

Det finns tre stycken vanligt förekommande typer av elabonnemang och det är rörligt, fast eller timpris. Vi förklarar nedan vilket som är bäst för vilken slags person.

Rörligt pris

Rörligt har historiskt sett varit billigast och därför är det vad vi rekommenderar för de flesta. Däremot så krävs det att du klarar av stigande elpriser för att du ska kunna ha ett rörligt elabonnemang. Det kan alltså svänga kraftigt, men fördelen är att du på längre sikt troligen kommer få ett lägre pris.

Fast elabonnemang

Klarar du inte av att elpriset stiger kraftigt under en kortare period eller tror på en uppgång inom en snar framtiden bör du välja ett fast elpris. Då binder du elavtalet till ett visst pris under en viss period. Ofta får du dock betala en premie mot vad elpriset förväntas vara, för att vara försäkrat inför eventuella prishöjningar i framtiden.

Timpris

Timpris betyder att du betalar det pris som är på elbörsen under timmen du förbrukar elen. Detta innebär att du kan anpassa elförbrukningen utefter elpriset och förbruka mycket el när elen är billig och lite när den är dyr. Är du en person som är villig att engagera dig för att nå ett så billigt elpris som möjligt kan timpriset vara ett bra val. Det krävs dock att du håller koll på elpriset dagligen och optimerar förbrukningen utefter det, vilket kan vara tidskrävande.

Vad kostar ett elabonnemang?

Ett elabonnemang kostar i snitt 248 öre/kWh om du har en villa som förbrukar runt 20 000 kW per år. Har du en lägenhet som är liten betalar du istället 369 öre/kWh och en större lägenhet så är det 333 öre/kWh. Däremot utgår detta ifrån priser under 2022 och under året så var elpriserna generellt sett mycket höga.

Exakt hur mycket ditt elabonnemang kommer kosta dig går inte att säga däremot. Då det finns många faktorer som påverkar hur mycket du i slutändan kommer att betala totalt för din el. Först och främst så beror det på faktorer som hur mycket el du förbrukar, då priset per kWh blir lägre desto mer el du förbrukar. Men sedan beror det också på vilket elbolag som du har ditt elabonnemang hos och hur deras avgifter ser ut.

Förutom detta så påverkas kostnaden även av faktorer som vart i Sverige du bor, då de olika elområdena har olika elpriser. Men även vilket slags elabonnemang du har då det aldrig går att veta priset i förväg om du inte har ett fast elavtal och har koll på hur mycket du förbrukar.

Hur tecknar du ett elabonnemang?

Att teckna ett elabonnemang är väldigt enkelt och kan göras helt digitalt via telefonen eller datorn. Det går också oftast att ringa elbolagen om man önskar att prata med en handläggare. Det avtal du ingår i reglerar prissättning, avtalslängd, rabatter och allt annat som du respektive elbolaget förväntas uppfylla.

För att teckna ett elabonnemang behöver du:

  • Bostadsadress
  • Ditt namn och personnummer
  • Anläggnings-ID

Ditt elabonnemang ska innehålla avtal på följande punkter:

  • Pris per kWh (om rörligt)
  • Månadspris för din el (om fast)
  • Uppsägningstid
  • Bindningstid

Byta elabonnemang

Om du idag har ett elabonnemang hos ett elbolag (t.ex. Telge Energi, Skellefteå Kraft, Greenely) går det enkelt att byta. Det första du måste göra är att säga upp och avsluta ditt gamla avtal. Hur smidigt det går regleras av din bindningstid och uppsägningstid. Men oftast så sköter det nya elbolaget hela flytten åt dig och informerar sedan dig om när det nya elabonnemanget börjar gälla. Något du dock kan behöva uppge för att det nya elbolaget ska kunna sköta flytten är ditt anläggnings-ID som står på din elfaktura.

Ett tips innan du byter ditt elabonnemang är att du jämför olika alternativ innan du väljer ett nytt. På så sätt kan du ta del av de bästa erbjudandena och se till att kostnaden för ditt nya elabonnemang är betydligt lägre än ditt tidigare.

Vanliga frågor

Hur hittar man det bästa elabonnemanget?

För att hitta bäst elabonnemang behöver du först och främst utgå ifrån din förbrukning och sedan jämföra olika alternativ. Det kan vara bra att kolla på påslag, månadsavgift, uppsägningstid och tidigare omdömen.

Vad är skillnaden på elabonnemang och elavtal?

Det finns ingen skillnad då det är samma sak.

Vilket är det billigast elabonnemanget?

Den billigaste typen av elabonnemang är ett rörligt elpris om du kollar historiskt sett. Det billigast elabonnemanget hos ett elbolag är just nu det rörligt elavtalet hos Fortum som har ett erbjudande som gör att du sparar 588 kr.