Binda elavtal
Väljer du att binda elavtalet så innebär det att du får ett fast elpris under en viss period. Det har blivit allt fler som funderar på att binda sitt elpris i takt med att elpriset blir alltmer volatilt. Vi tar nu reda på exakt vad det innebär och hur du går tillväga för att få ett bundet elavtal.
- Fortum
- Skellefteå Kraft
- Sveriges bästa kundtjänst
- Alltid 100% förnybar el
- Beställ online snabbt
Månadsavgift: 49 kr Uppsägningstid: 1 mån - Telge Energi
- Timpris utan påslag
- Hjälper dig byta bolag
- Bra omdömen
Månadsavgift: 49 kr Uppsägningstid: 1 mån - Svealands Elbolag
- Bra fastpris
- Prisgaranti på fastpris
- Timpris finns
Månadsavgift: 75 kr Uppsägningstid: 1 månad - Cheap Energy
- Låga avgifter
- Timpris
- 100 % förnybar el finns
Månadsavgift: 0 kr Uppsägningstid: 1 mån - Stockholms Elbolag
- Fortum
- Skellefteå Kraft
- Sveriges bästa kundtjänst
- Alltid 100% förnybar el
- Beställ online snabbt
Månadsavgift: 49 kr Uppsägningstid: 1 mån - Greenely
- Inga dolda avgifter
- 1000+ goda omdömen
- Sparar i snitt 1870 kr/år
Månadsavgift: 69 kr Uppsägningstid: 14 dagar
- Timpris utan påslag
- Hjälper dig byta bolag
- Bra omdömen
Månadsavgift: | 49 kr |
Uppsägningstid: | 1 mån |
- Inga dolda avgifter
- 1000+ goda omdömen
- Sparar i snitt 1870 kr/år
Månadsavgift: | 69 kr |
Uppsägningstid: | 14 dagar |
- Inga dolda avgifter
- 1000+ goda omdömen
- Sparar i snitt 1870 kr/år
Månadsavgift: | 69 kr |
Uppsägningstid: | 14 dagar |
- Timpris utan påslag
- Hjälper dig byta bolag
- Bra omdömen
Månadsavgift: | 49 kr |
Uppsägningstid: | 1 mån |
- Inga dolda avgifter
- 1000+ goda omdömen
- Sparar i snitt 1870 kr/år
Månadsavgift: | 69 kr |
Uppsägningstid: | 14 dagar |
- Timpris utan påslag
- Hjälper dig byta bolag
- Bra omdömen
Månadsavgift: | 49 kr |
Uppsägningstid: | 1 mån |
* Elpris och månadskostnad är uppskattad med hänsyn till din valda förbrukning per år. Formeln som används är genomsnittlig elpris (Nord Pool) och påslag plus årsavgift genom din årsförbrukning. Elpris kr per kWh och månadskostnad pris per månad.
Vad innebär det att binda elavtalet?
Att binda sitt elavtal innebär att du och elbolaget kommer överens om ett fast elpris för ditt elavtal under en viss bindningstid. Det innebär att du kommer veta vad du betalar per kWh du förbrukar under bindningstiden, vilket är den största fördelen. Du är därmed inte alls beroende av hur elpriset utvecklas på elmarknaden då det inte påverkar vad du betalar för din el.
Med detta sagt så innebär ett bundet elpris inte att du betalar lika mycket varje månad för el. Utan din elräkning är också beroende av hur mycket el du konsumerar varje månad. Du betalar lika mycket under avtalstiden för en kWh men beroende på hur många kWh du har förbrukat så kommer alltså elkostnaderna för hushållet variera.
Varför många väljer att binda sitt elavtal:
- Slipper oroa sig över stigande elpriser
- Större kontroll på hushållets utgifter
Är det värt att binda elpriset 2024?
Är det värt att binda elpriset 2024? Det är omöjligt att säga om det är värt att binda elavtalet under 2024 då vi inte kan veta hur elpriset kommer utvecklas. Men med det sagt så är premien för att binda sitt elavtal relativt låg just nu innan vintern 2024 kontra vad den har varit under tidigare år. Det beror i sin tur på att elpriset inte förväntas vara särskilt högt alls under vintern jämfört med till exempel vintern 2022. Att därför binda elpriset alls till en lägre premie än vanligt kommer troligen vara dyrare än att välja ett rörligt elpris.
Viktigt att veta är även att det har varit billigast under en lägre period att ha ett rörligt elavtal historiskt sett. Därför rekommenderar de flesta experter och elbolag dig att alltid ha ett rörligt elavtal, trots att det kan innebär stora kostnader under vissa perioder.
Svaret på om du ska skaffa ett fast elavtal under 2024 är därför att du bör göra det om du inte klarar av att elpriset stiger. Men då får du vara beredd att ta risken kring att elpriset kan vara lägre än ditt fasta elpris är. Eftersom du får en försäkring mot att elpriset skulle kunna stiga kraftigt, vilket du inte hade haft råd med.
Vad som talar för att man ska binda sitt elavtal:
- Vi förutspår en brist på el
- Varje år stiger elpriserna
Vad som talar emot att binda sitt elavtal:
- Rörligast har varit billigast över tid historiskt
När är det bäst att binda elavtalet?
Så när på året är det som bäst att binda sitt elavtal? Det finns faktiskt inte en period på året där det är bäst att skaffa ett fast elavtal. Istället är det lika bra att binda elpriset under hela året då det fasta elpriset räknar med elprisets förväntade utveckling. Att skaffa ett fast pris inför vintern är därför inte mer förmånligt då elbolagen räknar med att elpriset kommer stiga.
Det finns alltså ingen bättre period under året att binda elavtalet på. Däremot finns det en bättre situation i din ekonomi då ett bundet elpris är bra att ha. Det är när din ekonomi inte tillåter att elpris stiger och därmed elräkningen. Att ha ett rörligt elpris med en ekonomi utan marginal för ökade kostnader är riskabelt och rekommenderas inte. Skaffa därför ett bundet elpris när du känner att du inte har råd med att elen skulle bli dyrare. Eller mer specifikt en bit innan, eftersom du kommer behöva betala en premie mot vad elpriset förväntas vara.
Hur lång bindningstid har ett fast elavtal?
Det finns ingen förutbestämd bindningstid för alla fasta elavtal utan det väljer du i samband med att du binder det. Dock så erbjuder de flesta elbolag endast tre alternativ och det är 1, 2 eller 3 år. Men det går att hitta elbolag som har bindningstid från 2 månader och upp till 10 år.
Skulle du binda elavtalet i endast 2 månader så kommer du få betala en mycket hög premie mot elpriset när du binder det. Troligen är det heller inte en bra ide att välja 10 år som bindningstid då mycket kan ske med elmarknaden. Vi på billigastelavtal.com rekommenderar därför att du tar en bindningstid som är mer normal mellan 1 – 3 år.
Jämför bundna elavtal
Innan du väljer ett bundet elavtal så ska du alltid jämföra olika alternativ och säkerställa att du väljer det förmånligaste. I listan nedan så har vi samlat viktiga faktorer att ha i åtanke när du jämför.
- Totalt elpris per kWh: När det kommer till priset så är det kostnaden per kWh som du ska kolla på. Där har alla avgifter räknats med och du får fram vad du betalar per kWh du förbrukar. Använd detta värdet för att jämföra hur billiga olika fasta elavtal är.
- Omdömen: Tyvärr brukar det vara mer oseriösa elbolag som erbjuder fasta elavtal och specifikt de med lång och kort bindningstid. Orsaken är att de större elbolag inte vill ta risken som ett bundet elpris medför. Kolla därför alltid upp omdömen på elbolaget innan du tecknar ett elavtal, vilket görs bäst via Trustpilot.
- Kampanj: Många elbolag brukar erbjuda nya kunder en kampanj som gör att de sparar pengar första året. Det är vanligt att du till exempel får fri fast avgift första året, vilket kan spara dig ofta runt 500 kr. Kolla efter erbjudanden och kampanjer för nya kunder när du letar elbolag.
- Miljön: Hur elbolaget ställer sig till miljön och därmed varifrån deras el kommer ifrån kan vara en viktig faktor. Många brukar leta efter antingen fossilfri eller förnybar el när de jämför olika elbolag. De flesta elbolagen i Sverige har mest fossilfri eller förnybar el, men det finns även de som fortfarande har en del fossil el.
Vilka alternativ finns till att binda elpriset?
Är du inte riktigt säkert på att du vill ha ett bundet elpris så har vi samlat alternativ som liknar ett fast elavtal nedan.
Vintersäkrat elavtal
Vintersäkrat elavtal innebär att du har ett bundet elpris under vinterhalvåret och ett rörligt elpris under sommarhalvåret. Du kan därför försäkra dig mot att elen blir riktigt dyr under vintern och sedan får du ett billigt rörligt elpris under sommaren. I teorin låter ett vintersäkrat elavtal som ett perfekt elavtal men så är fallet ofta inte. Istället så betalar du en mycket hög premie för att få säkra elavtalet endast under vintern och därför blir det dyrt i slutändan. Dock så medför det en säkerhet som vissa är värda att betala mycket för, men är du ute efter det bästa elavtalet så är det inte ett vintersäkrat.
Förvaltat elpris
Vill du låta experter förvalta ditt elavtal och köpa samt sälja el åt dig? Då är ett förvaltat elavtal något för dig. Elbolagen som erbjuder dessa elavtal har specifika personer som ska vara experter på elpriset som köper och säljer el åt dig. Tanken är att de ska köpa el åt dig när den är billig och sedan sälja el när den som är dyrast. På så sätt så får du i slutändan ett mer stabilt elpris och undviker pristoppar och bottnar. Men att lämna ansvaret för ditt elpris hos någon som ska vara en expert innebär en risk. Skulle personen köpa el i fel läge, vilket kan ske alla, så är det du som får betala för det. Kolla därför upp noggrant historik och omdömen från kunder som testat elavtalet om du funderar på ett förvaltat elavtal.
Bind ditt rörligt elavtal
De flesta elbolagen erbjuder dig med ett rörligt elavtal möjligheten att binda elavtalet under en kortare period. Tror du att elpriset ska stiga kraftigt snart så kan det därför passa att binda ditt rörliga elavtal under den perioden. Vi vill dock påpeka både att det är omöjligt och ofta inte lönsamt att försöka förutspå elpriset samt att elbolagens villkor skiljer dig. Är du intresserad av det så kan du ta kontakt med ditt nuvarande elbolag och se om de erbjuder denna möjligheten.
Vanliga frågor
Ett bundet elavtal är samma sak som ett fast elavtal, det vill säga att du har ett förutbestämt elpris. Du och elbolaget kommer överens om ett kWh pris du ska betala under en viss bindningstid. Sedan betalar du det under bindningstiden oavsett hur elpriset utvecklas på elbörsen.
Hur länge du ska binda elavtalet beror på varför du binder det och hur du tror elpriset kommer utvecklas. Binder du det för att du inte har råd med att det stiger så är det lämpligt att välja en bindningstid på 1 – 3 år och efter det utvärdera om du nu har råd med ett rörligt elavtal. Skaffar du ett fast elpris för att du tror att elen kommer bli dyr ska du självklart binda det tills du tror att det blir billigare igen.