Billigastelavtal.com » Artiklar » Hur du undviker oseriösa elbolag

Hur du undviker oseriösa elbolag

Det finns en del oseriösa elhandelsbolag som använder lockpriser och fula marknadsföringsknep. Tyvärr tecknar en del konsumenter elavtal hos dessa och ångrar sig snabbt därpå. Vi ska nu försöka hindra dig från att begå det misstaget genom en guide till hur du undviker dessa oseriösa aktörer.

Leta efter Schysst Elhandel

Schysst elhandel är en certifiering från Energiföretagen Sverige. För att få certifieringen så granskas elbolagets säljaktiviteter och marknadsföring samt transparens. Målet är att ta reda på att de är transparenta och att konsumenter tryggt kan teckna elavtal hos bolaget. Granskningen görs av oberoende parter och certifieringen har stort förtroende. Just nu är det 46 elbolag som har certifieringen men det finns runt 150 elbolag på marknaden. Alltså har inte ens en tredje del nått upp till de krav som ställs.

Har du hittat ett elavtal du tänker teckna se till att du innan kollar upp om de har denna certifiering. Det kan du göra enkelt och snabbt via Energiföretagen Sveriges hemsida. Har de uppnått de krav som krävs för att bli godkända för schysst elhandel finns det troligen inget att oroa sig för.

Kolla omdömen

Oseriösa aktörer vill ofta framstå som de bästa alternativen för att locka kunder. Därför kan de på pappret se ut att vara det billigaste alternativet. Men så är sällan fallet, istället gömmer sig dolda avgifter och villkor som missgynnar dig som konsument. Skall du hitta det på riktigt billigaste elavtalet gäller det att kolla upp omdömen och se att tidigare kunder bekräftar informationen. Du märker snabbt på omdömena om folk varnar för att företaget är bedragare och oseriösa. Ser du dessa typer av omdömen bör du antagligen inte teckna avtalet utan leta vidare.

För att hitta omdömen på de olika elbolagen är Trustpilot det enklaste verktyget. Där kan tidigare eller befintliga kunder ge en kommentar samt betyg mellan 1-5. Kolla dock inte endast på betyget utan läs även kommentarerna för att få en bättre bild över bolaget.

Svarta listan för elbolag

Svarta listan för elbolag är en lista som tas fram av Energimarknadsbyrån. På Energimarknadsbyråns hemsida heter det dock ”klagomålsinformation”. Där medverkar elbolag som under en längre period fått dåliga omdömen och bör därför anses som oseriösa aktörer. Kolla upp om elbolaget finns på denna lista innan du ingår ett avtal med det. Medverkar bolaget på listan avråder vi dig starkt ifrån att teckna ett elavtal hos bolaget.

Exempel på elbolag på svarta listan:

  • Stockholms Elbolag
  • Svealands Elbolag
  • Telinet Energi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *