Elbolag
Nyfiken på att hitta ett nytt elbolag? Då har du kommit rätt. Hos oss kan du jämföra elbolag. Jämförelsen innehåller fördelar, uppskattning av kostnader och andra viktiga saker inför ditt beslut. Majoriteten av de som byter elbolag får bättre pris – det är genomsnittligt bevisat.
Vad är ett elbolag?
Ett elbolag är ett annat ord för ett elhandelsbolag. Dessa bolag har som uppgift att köpa in och sälja el till dig som konsument. Ibland producerar elbolagen även el själva, men oftast så köper de in elen från större producenter. För att göra detta åt dig så tar elbolagen ofta ut en månadsavgift och sedan ett påslag per kWh du förbrukar.
Exempel på elbolag är Fortum, Telge Energi, Göta Energi och Greenely.
Hur byter du elbolag?
Många svenskar har en stor fördel av att byta elbolag. Enligt statistiken kan ett hushåll tjäna på att se över sitt elavtal, men endast 500 000 hushåll väljer att göra så.
1. Kontrollera din uppsägnings och bindningstid
Många elbolag har en uppsägningstid eller bindningstid. Börja med att kontrollera samt säga upp detta. Du har då ett datum att förhålla dig till när ditt nya elbolag ska ta över.
2. Jämför elbolag
Det andra du ska göra är att ut och jaga och jämföra nya elbolag. Antingen om du använder tjänster och webbplatser som samlar priserna och annan information på ett och samma ställe. Eller om du föredrar att ringa alla själv.
3. Teckna nytt
När du gjort undersökningen och bestämt dig för vilket elbolag du önskar att byta till är det dags teckna avtalet. Oftast är det väldigt enkelt och går att göra 100% online.
Så fort allting är signerat och klart kommer du ha bytt elbolag på det valda datumet. Framöver kommer din faktura och ditt nya pris att komma från nya bolaget.
Jämför elbolag
Att jämföra elbolag är inte helt enkelt – det kan krävas ganska mycket kunskap och information för att känna beslutet blir helt bra. Vi har försökt underlätta denna process åt dig och sammanställt en lista högre upp på sidan.
Om du däremot fortfarande vill göra din undersökning själv kommer vi i följande sektion förklara de värden och faktorer vi kollar på. På så sätt kan det bli enklare för dig.
Avgifter
Det första du kan kolla på är priserna som elbolaget presenterar. Till en början kan det känna snurrigt med alla olika uttryck men i grund och botten är det två priser du ska kolla på.
Först ut är påslag, de vill säga det priset elbolaget tar per kilowatt du förbrukar. Det andra är årskostnaden och det är en avgift du betalar per år eller månad.
Elursprung
Inom elproduktion är det just nu är ett mycket hett ämne miljön. Om du håller med om att detta är långsiktigt bra kan du till exempel kolla på hur elbolagen förhåller sig till detta.
Många elbolag säljer miljömärkt el eller bara berättar hur de långsiktigt försöker arbeta så hållbart som möjligt.
Villkor
Se till att kika in villkoren noggrant precis som när du ingår vilket avtal som helst. Det viktiga att hålla koll på när det kommer till elavtal är hur lång uppsägning och bindningstid du har.
Risken finns alltid att du blir missnöjd och då skall det vara enkelt att byte elbolag.
Omdömen från kunder
Vad andra kunder har att säga om elbolaget du överväger att skaffa kan vara till stor vikt. Det är då lättare att få en uppfattning om kunder varit nöjda med erbjudanden eller andra besluts som påverkar som kund.
Man ska däremot vara försiktig att väga in omdömen för mycket. Anledningen är att missnöjda kunder ofta kan skrika väldigt högt.
Elavtal som finns
Vilka slags elavtal som går att teckna varierar mellan olika elbolag. Dock brukar de största elbolagen erbjuda de vanligaste olika slagen. Det vanligaste är att det går att teckna ett rörligt eller fast elavtal. Men det finns även de som erbjuder timpris som har blivit alltmer vanligare.
Kampanjer
De allra flesta elbolagen har någon speciell förmån eller rabatt för nya kunder. Vanligtvis är det antingen fri månadsavgift eller rabatt på elpriset men vissa erbjuder även bägge. Se till att kika in vår sida om elavtal erbjudande där vi har samlat alla aktuella kampanjer.
Vilket är det bästa elbolaget 2024?
Vilket är det bästa elbolaget? Det är en fråga många ställer sig i samband med flytt eller när elräkningen börjar kännas dyr. I en optimal värld upplever man låga kostnader och enkelt hantering, vår definition av de bästa elbolagen. Ett bolag som vi anser uppfyller dessa kategorier och som vi anser vara det bästa elbolaget 2024 generellt sett är Fortum. De har många bra elavtal att välja på, förmånliga kampanjer och generellt sett låga avgifter och nöjda kunder.
Det skiljer sig mycket mellan vilka faktorer eller element som kan komma att påverka hur vidare ett elbolag är bra eller inte. Varje aspekt får du själv värdera olika utefter exakt hur din egen situation ser ut. Därför går det inte att säga vilket som är det bästa elbolaget för alla utan det är individuellt vilket som passar bäst.
Exempel på populära elbolag
- Greenely – 100 % förnybar el till timpris
- Fortum – vanligaste elbolaget, erbjuder prisgaranti
- Telge Energi – miljövänligt och gratis årsavgift första året
- Skellefteå Kraft – förnybar el och nöjda kunder
- Göta Energi – lågt påslag och ingen bindningstid
- Telinet Energi – inget påslag och timpris
Omtyckta elbolag
För att hitta omtyckta elbolag hos konsumenter i Sverige så kan vi kolla på två faktorer, antalet kunder som valt elbolaget och deras omdömen. Utifrån detta så har vi sedan tagit fram listan nedan:
- Fortum – Överlägset flest kunder i Sverige
- Kärnfull Energi – Riktigt bra kundomdömen
- Greenely – Nöjda kunder
- Göta Energi – Många kunder i Sverige.
Vilket är Sveriges största elbolag?
Så vilket är det största elbolaget i Sverige sett till kunder? Det är Fortum som har överlägset flest kunder och därmed blir det största elbolaget i Sverige. Just nu har Fortum runt 950 000 st kunder och närmast inpå är Vattenfall som har strax över 900 000 st kunder i Sverige. Därefter så kommer Eon med 650 000 st kunder och efter det så är elbolagen betydligt mindre.
Elbolag du borde undvika
Sedan finns det även de elbolag som inte alls är omtyckta och ska undvikas till allra högsta grad. För att hitta dessa elbolag har vi kollat på Energimarknadsbyråns svarta lista över elbolag som har mycket klagomål och nu finns 3 st elbolag med på listan.
- Telinet Energi
- Stockholms Elbolag
- Svealands Elbolag
Elbolag med Schysst Elhandel
Schysst Elhandel är en certifiering från Energiföretagen Sverige som utmärker elbolag som har visat på att de är transparenta och schyssta i sina villkor mot kunden. Det krävs att elbolagen går igenom långa processer och att de inte använder fula marknadsföringsknep och liknande för att de ska bli godkända. Men även att det enkelt går att hitta villkor och avgifter så att kunden är medveten om vad den skriver på.
I listan nedan har vi samlat populära elbolag i Sverige med Schysst Elhandel:
- Bixia
- E.ON
- Falkenberg Elhandel
- Fortum
- Godel
- Göta Energi
- Göteborgs Energi
- Kraftringen
- Skellefteå Kraft
- Telge Energi
- Vattenfall
Lista svenska elbolag
I Sverige finns det ungefär 150 elhandelsbolag.
A
- Ale El
- Alingsås Energi
- Almnäs Elhandel
- Arvika Kraft
B
- Bengtfors Energi
- Billing Energi
- Bixia
- Bjäre Kraft
- Bodens Energi
- Boo Energi
- Borlänge Energi
- Borås Elhandel
- Brittedals Energi
- Bromölla El
C
- C4 Energi
D
- Dalakraft
E
- Eon
- Enkla Elbolaget
F
- Fortum
- Fyrfasen Energi
- Falkenberg Energi
G
- Gislaved Energi
- GodEl
- Göta Energi
- Göteborg Energi
H
- Habo Energi
- Halmstads Energi
J
- Jämtkraft
- Jönköping Energi
K
- Kalmar Energi
- Karlstad Energi
- Kärnfull Energi
- Kungsälv Energi